Thursday, November 27, 2014

Hikmah Dari Penjara


Sesuatu yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya dan kita perlu terus memandang kehadapan demi meneruskan kehidupan. Jadikan sejarah silam  sebagai panduan atau motivasi diri  untuk terus maju.

Setiap daripada kita pastinya mempunyai pengalaman suka  duka dalam kehidupan dan ianya berbeza diantara satu dengan yang lain. Tidak kira samada ianya pengalaman pahit atau manis, semuanya merupakan asam garam yang sewajarnya menjadi kenangan yang boleh diabadikan sampai bila-bila.

Dikesempatan kali ini Udin ingin membawakan sedikit iktibar dan pengalaman yang sudi dikongsi oleh saudara kita yang terjebak dalam penyalahgunaan dadah. (Rujukan : Harian Metro 25 Nov 2014) Sebahagian daripada kita kenal dengan penyanyi Ameng dari kumpulan Spring. Popular dengan lagu Sampai Hati, Romantis, Kita ditakdirkan jatuh cinta, Butakah cinta, Bourgenvilla dan banyak lagi lagu-lagu beliau yang telah menaikkan namanya dipersada seni. Pada masa ini saudara Ameng masih bergelar penghuni tirai besi kerana terlibat dalam penyalahgunaan dadah. Apa yang menarik untuk dikongsi  adalah semangat  yang ditunjukkan oleh Ameng semasa berada di sebalik tirai besi untuk memperbaiki diri dan bergiat aktif dalam aktiviti yang dianjurkan oleh pihak penjara dan beliau bertekad untuk menjadi seorang ahli motivasi dan sudi berkongsi pengalaman yang dilalui selama ini. Berikut adalah petikan dari kata-kata Ameng ......

“Insya-Allah apabila keluar dari penjara nanti saya berhasrat nak beralih ke bidang motivasi selain menyanyi. Saya akan ceritakan semua pengalaman awal saya bagaimana boleh terjebak dengan dadah” – Ameng

Apa yang menarik untuk dikongsi daripada kisah Ameng adalah kejujuran dan kesediannya untuk berkongsi pengalam serta liku-liku hidup yang telah dilaluinya sepanjang menjadi anak seni sehinggalah ia keluar daripada tirai besi kelak dan apa yang lebih penting adalah ia berani menghadapi kenyataan dan tidak lari daripada masalah yang ada. Sama-samalah kita berdoa agar perjalanan hidup saudara Ameng dipermudahkan dan marilah kita terus memberikan sokongan atas niat sucinya demi melihat kehidupan yang lebih baik buat dirinya dan insan-insan yang senasib dengannya. Udin juga ingin kongsikan sebahagian daripada bait-bait lirik lagu yang bertajuk  Sejujur manakah kata-kata nyanyian Ameng yang boleh dikaitkan dengan kehidupan yang berlaku dalam dirinya.

 Pengalaman telah mendewasakan,
 mematangkan fikiran,
 pahit getir yang pernah kulalui,
 guruku sejati,

Sebenarnya ramai daripada kita yang tidak sedar kewujudan insan-insan berhati mulia yang sudi menghambakan diri membantu insan-insan lain yang senasib dengannya. Melalui pengalaman Udin melawat pusat-pusat rawatan dan pemulihan dadah yang dikendalikan oleh pihak NGO atau individu, kebanyakan daripada tenaga kerja mereka adalah rakan-rakan senasib yang telah pulih sepenuhnya daripada penagihan. Mereka menjadi rakan dan pembimbing kepada kumpulan-kumpulan yang mahukan perubahan dalam hidup setelah tergelincir dalam penagihan. Apa yang meraka harapkan adalah penerimaan orang yang berada disekeliling agar mereka terus berada dalam kelompok keluarga dan masyarakat serta sama-sama memberikan sumbangan dan berperanan dalam kehidupan seharian. Sebagai ahli masyarakat, marilah kita sama-sama menerima semula kehadiran kumpulan ini secara terbuka serta jauhkan daripada stigma kesalahan lampau mereka supaya mereka ini terus mempunyai kekuatan diri untuk sama-sama berada dalam masyarakat.
Spring  : Sejujur manakah kata-kata

 Sejujur mana ikhlasnya hati
 ketika lembut senyum diberi
 apakah ada tujuan...
 sebalik senyuman itu...

 Sejujur manakah kata-kata
 ketika kita bertentang mata
 boleh kah aku percaya
 mungkin itu satu sandiwara
 kerana sering
 pengucapan zahir batin tak seiring
 ada rasa ada jiwa
 terluka hilang rasa percaya

 Pengalaman telah mendewasakan
 mematangkan fikiran
 pahit getir yang pernah kulalui
 guruku sejati

 Bukan dirimu ku curigai
 aku sekadar berhati-hati...
 tidak rela bakal ada yang kecewa...
 biar waspada.Jauhi Dadah....

No comments:

Post a Comment